October 24, 2011

mari blajaq ckp penang!

Dah 6bln kawen ni dptla aku pick up few words yg mmg aku xpnah guna sblm ni.dan skang pon xpndai gune lg.hehe! mmg cacatla bunyiknye kalau aku ckp dan akibatnye kdg2 aku miscommunication dgn family husband especially mak metua! haha! kdg2 kne bg cue kt husband soh translate. So ni few words yg tgh blajaq dgn husband:

tokyu=kicap
takua=tauhu
tdung tngkap=langsir
pasaipa=pasal apa/kenapa
ghaplah=masalah
dok=sedang
koi=pukul (jam)
camca=sudu
ambra=kdongdong
lincin=licin
lehaq=leher

dan yg biase kite tau hujung R tukaq Q
tapi xsenang nk sebot ye! sbb tiap2 kali aku try jadi sengau! haha! eg: ayaq, dengaq,pagaq,sedaq,buboq, cucoq etc! kalau marmar nk sbot mcmne? marmaq? haha! ok xklaka!

Husband aku agak hebatla sbb bley switch ckp biase dgn aku pastu tuka ckp penang dgn family die. kdg2 rs out of place jgkla sbb org lain duk pasaipa hang tak pkai camca tp aku still ckp kenapa awk tak pakai sudu.lebih kurang cmtula. kdg2 jgk sbb aku xphm ape dieorg ckp jadi aku slalu termissed lawak2 yg dieorg bualkan lalu aku sorang je xgelak sedangkan yg lain tbahak2! =_= xpe ini satu cabaran! kang dak duk spoloh thn tgkla skill loghat penang aku mcmne.dem mesti hodoh!

so ade sape2 nk tmbah list loghat penang diatas? sile ye! :)

4 comments:

hana_lalalala said...

saya hendak satu camca tokyu please??

hehehe, so hows my peneng?

pjOyrawks said...

ceq mau 1 cmca tokyu bulih dak? haaaa..hehehe good attempt hana!

Yaya said...

hahaha...ajib kalau cakap loghat utaqa bunyi mcm ckp siam! lawak weyh kalau oqang key el try ckp utaqa..tp pjoy,aku qasa sat ja hang mesti tera ckp dah nnt.sbb pompuan kan "apatah" term aku lupa yg linguistic pa tu kata lg senang tukaq dialect dr laki.wohoho aku pon kdg tercakap utaqa ngan MIL. e.g: awat mak tak boh gula? hahaha

pjOyrawks said...

hahahah! kan kan.. kire aku ni tbalek la dgn ajib kan.. nnt jumpe aku hang ckp utagha naa! :p